Продажба на снимки онлайн

Ако се интересувате от продажбата на снимки онлайн, независимо дали сте любител или професионален фотограф, тук ще намерите отговорите на някои често задавани въпроси.

В. Колко мога да изкарам, ако продавам снимки онлайн с фотобанките?
О. Зависи колко време и усилия ще инвестирате. Повечето хора правят много малко и успяват да си докарат скромна сума, докато други изкарват прехраната си с тази дейност. Фотолюбителите например, които имат около 100-200 снимки със средно качество и съдържание, и всеки месец качват по 10-20 нови снимки, изкарват по 50-100 долара на месец. Ако разполагате с 200-300 снимки над средното качество и с 500-1000 със средно качество, и всеки месец качвате по 50-100 нови снимки, те ще ви донесат около 300-1000 долара месечно. Професионалистите разполагат с около 1000 снимки със средно качество и около 500 с високо качество и това им позволява да изкарват около 1000-5000 долара на месец. В света съществуват само около 200-300 човека, които предлагат около 3000-5000 снимки с качество над средното и постоянно добавят нови изображения на различна тематика, което им осигурява доход над 5000 долара всеки месец.

В. Мога ли да качвам едни и същи снимки за всички агенции?
О. Да, стига да не посочите, че са ексклузивни. Когато предлагате роялти фрий, можете да изпратите едни и също снимки на всяка агенция.

В. Кои са най-добрите агенции?
О. Това е субективно, но тези тези, които се открояват сред всички останали, са iStockphoto, Shutterstock, Dreamstime, Fotolia.

В. Колко пъти се продава една и съща снимка?
О. Това зависи от качеството на снимката и търсенето по съответната тема, но оказват влияние и други фактори. Има снимки, които никога не се продават, докато други се продават повече от 10 000 пъти. Като цяло в повечето случаи продажбите са добри.

И ако сте решили да се занимавате с продажбата на фотографии онлайн, ви е нужно:

• Качествена огледална фотокамера (още по-добре е, ако е цифрова, с резолюция не по-малко от 8 мегапиксела);

• Умение за работа във Photoshop за обработка на снимките си преди продажбата;

• Документ с вашето име на английски език (идеално е паспорт или шофьорска книжка, кредитна карта), необходим за регистрация;

• Кредитна карта или чужда валутна сметка в банка или чуждестранна платежна система (можете да се регистрирате), за да получавате парите си от продажбата на снимки;

• Познания по английски език за описване на снимките и определяне на ключовите думи (можете да ползвате речник). Предлаганите снимки трябва да са уникални и да представят актуална информация, а ключовите думи да са избрани подходящо.

• Интернет за качване на снимки;

• Свободно време и желание да печелите от продажбата на снимки чрез фотобанките.

This entry was posted in Съвети за начинаещите, Фотобанки за покупко-продажба на изображения and tagged продажба на снимки, съвети. Bookmark the permalink.

Comments are closed.