Мирослав Тихий – антикумир, антифотограф и антихудожник

Творчеството на този забележителен фотограф остава непознато за обществеността в продължение на много дълго време. Необичайните и така характерно размазани снимки на Тихий бяха открити в края на 1990-те, и му донесоха голяма слава. Неговите произведения са представени за първи път през 2004 година в Севиля, след което следва експозицията в Центъра Жорж Помпиду в Париж и в Музея на модерното изкуство във Франкфурт. През 2005 той откри своя ретроспектива в Кунстхаус и Самостоятелна изложба в Чешката република, съпроводена с концерт на Майкъл Наймън. През 2005, на 78-годишна възраст, той стана "Откритие на годината" на фестивала "Срещи в Арл", а през последните години проведе няколко изложби в Ню Йорк, Сан Франциско, Берлин, Париж, в Австрия и в Испания.

Мирослав Тихий е роден на 20 ноември 1926 година в Моравия. В началото на 30-те семейството му се установява в Кийов. Още в детството си Мирек се увлича по рисуването. След края на Втората световна война той заминава за Прага, където учи в Академията за изящни изкуства. С комунистическия преврат през лятото на 1948, ситуацията се променя и Тихий напуска академията вероятно поради лични и политически причини. През 50-те години той твори в духа на Пикасо, Сезан и Матис, следвайки тенденциите на кубистите и на импресионистите.

Завръщайки се в родния си град, Тихий провежда своята първа изложба в една болница в Кийов (1956), а една година по-късно се състои втората му изложба - в столичната галерия в Прага. След като претърпява поредния си нервен срив, постъпва в психиатрична клиника в Опава и през този период започва да прави първите си снимки. С течение на времето се специализира в правенето на женски снимки.

В началото на 60-те Тихий окончателно престава да се грижи за външния си вид - не си реже косата и ноктите, не си пере дрехите и т. н., превръщайки се в антипод на успешния и щастлив представител на тогавашното общество, силно противопоставящ се на всяка нормализация. За създаването на своите фотоапарати, той използва най-разнообразни подръчни средства – старо желязо, дърво, ленти и други материали.


Използвани са фотографии от pust-o-ta.livejournal.com

This entry was posted in Личности and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.