С развитието на технологиите все повече хора решават да застанат зад обектива. Снимаме с камери, апарати, телефони. Снимаме местата, които посещаваме; хората, които обичаме; домовете си; празненствата си; маникюра си; храната си; придобивките и мечтите си. Въпреки нарастващата популярност на това изкуство, разликата между любителските и професионалните кадри остава все така очевидна.
Вижте кои са най-честите грешки на начинаещите фотографи и как да ги избегнете.

Най-важният елемент на всеки кадър е идеята

Без нея снимките Ви са просто поредица от изображения. Една от основните грешки на повечето начинаещи фотографи е, че те застават зад обектива без ясна концепция (тема, идея, цел). Те правят десетки снимки на даден субект или обект, но не влагат никакъв смисъл в това действие, нито се стремят към конкретен резултат, емоция или внушение. Всеки човек с фотоапарат в ръцете може да се сдобие с кадър, изобразяващ Айфеловата кула. Това, което отличава великите фотографи от всички любители, туристи и аматьори е умението да запечатат чувство, аромат, мелодия, носталгия, история. Умението да покажат до болка познато лице или място в неочаквана светлина, под друг ъгъл, в интересен контекст.

Опознай апарата си, за да го обикнеш.

Няма как да станете добри фотографи, ако не познавате собствената си техника. Тук не става дума само за фабричните характеристики на камерата Ви, но и за реалните й предимства и недостатъци. Отделете време да се опознаете апарата си – тествайте го в различни ситуации, открийте лимита на възможностите му, търсете предизвикателства, опитвайте, грешете. Грешката на много начинаещи е, че вярват много повече на теорията (учебници, инструкции, статистики, самоучители), отколкото на собствения си опит. Прочетете какво пише в упътването на техниката, с която разполагате, а след това забравете всичко и започнете да снимате. В идеалния вариант камерата ще се превърне в част от тялото Ви. Няма да мислите за нея – за параметрите, екстрите, възможностите и неудобствата й, а просто ще се наслаждавате на онова, което тя разкрива.

Търпението е майка на впечатляващите снимки, а мързелът е тяхна мащеха

Понякога улавянето на перфектния кадър отнема пет секунди. В повечето случаи обаче, са необходими дни планиране, чакане и дебнене. Друг път дори това не е достатъчно. Често срещана грешка при начинаещите фотографи е желанието всичко да се случи веднага, бързо, от първия път, без много усилия, като с магическа пръчка. Искате да се радвате на впечатляващи снимки? Освен ако не сте родени под особено щастлива звезда, гарантираща Ви перманентен късмет, ще Ви се наложи да се запазите с търпение, железни нерви и да изкорените мързела. Ако смятате, че ще са Ви нужни два часа, за да заснемете нещо, най-добре си отделете три-четири. Всички знаем поговорката за „бързата работа”. Приемете я като едно от неписаните правила на фотографията.

Кратките пътища не водят до величие

Искате да се гордеете с невероятни, завладяващи кадри? Тогава най-добре забравете за лесните варианти. Както няма два еднакви пръстови отпечатъци, така няма и две еднакви снимки, затова не се опитвайте да имитирате стила или фотографиите на някой друг. В търсене на вдъхновение, много начинаещи се опитват да пресъздадат емоцията, композицията или настроението, запечатани в любими техни изображения. Колкото и примамливи да са кратките пътища из джунглата, наречена фотография, те не никога не водят до така желаното величие. Вместо това, обикновено от другата им страна лежи разочарование. Няма нищо лошо в това да се стремите към уменията и опита на идолите си, но не ги използвайте за свои музи. Вдъхновението не се създава – то се търси, затова просто се огледайте.