Ако сте решили да се занимавате със стокова фотография, всичко от което се нуждаете, за да започнете, е фотоапарат (за предпочитане цифров), компютър, интернет и Adobe Photoshop. Започнете да правите снимки и се старайте да работите качествено. Дори и да не сте доволни от първите резултати, с търпение и постоянство ще си изградите собствен стил. Ако искате да успеете, трябва да се занимавате сериозно и да бъдете много информирани. Развивайте техническите и артистичните си умения постоянно. Вземете на сериозно вашия бизнес!

Регистрацията на тези сайтове е безплатна. След като качите на тях вашите изображения, ще получавате процент от тяхната цента всеки път, когато ваша снимка, бъде изтеглена (обикновено се заплаща от 25 цента до няколко долара). Снимките, които предлагате, трябва да са във формат JPEG и за повечето сайтове е необходимо те да са с размер 1600×1200 или повече. За да изчислите броя на пикселите на една фотография, умножете височината по ширината. Например една фотография, която е 1600х1200 е с 1.92 млн. пиксела.

Преди да започнете да работите с която и да е от фотобанките, запознайте се добре с условията и изискванията на конкретния сайт. Можете да качите снимки на различни сайтове, а не само на един, и те да останат там колкото дълго искате, разбира се според условията на сайта. Ако разполагате с 1000 висококачествени фотографии, можете да качите всяко изображение на десет различни сайта. По този начин като че ли ще имате десет хиляди снимки и за всяко изтегляне на всяка една от тях ще получавате по около $0.25.

Привлекателното тук е, че след като веднъж качите снимките си на тези сайтове, те ще започнат да ви носят печалба, без да е необходимо да полагате никакви допълнителни усилия. Съществуват хора, които се занимават много активно с тази дейност и успяват да изкарат средно по около $5000 на месец.

Повечето сайтове, които се занимават с продажба на изображения, плащат на своите фотографи веднъж в месеца, след като достигнат до определена минимална сума (обикновено $50).

Ето къде можете да предлагате вашите фотографии:
www.shutterstock.com
www.stockfood.com
www.jupiterimages.com
www.veer.com
www.istockphoto.com
www.bigstockphoto.com
www.agefotostock.com
www.123rf.com
www.stockfood.com
www.usa.stockfood.com
www.fabfoodpix.com
www.foodphotolibrary.com
www.photos.com
www.gettyimages.com
www.fotolia.com
www.dreamstime.com
www.thinkstockphotos.com
www.bigstockphoto.com
www.fotofood.net
www.alamy.com
www.food-image.com
www.panoramastock.com
www.fotosearch.com
www.usa.stockfood.com
www.foodpictures.org
www.all-food-photos.com
www.funkystock.photoshelter.com
www.agefotostock.com
www.thepicturekitchen.com
www.turbophoto.com
www.odysseyphoto.com
www.mediafocus.com