1. Работи качествено.
Щом се занимавате с фотография, знаете че качеството е подразбиращо се условие за успешна работа. Не е тайна, че в работата на фотографа няма място за нежелани отблясъци, зацапване на датчика, цифров шум, хроматичната аберация, прегради, артефакти и други подобни. Снимката трябва да бъде технически перфектна дори на 200% увеличение. Гарантираното качество е визитката на фотографа, илюстратора, аниматора или видеографа. Купувачът няма да се върне втори път да гледа вашите работи, ако не е удовлетворен от качеството. Обикновено ранните работи на всеки фотограф са с много технически недостатъци, но постепенно нещата се променят, а имайте предвид, че и изискванията постоянно се повишават. Голяма част от това, което в миналото се смяташе за приемливо, днес се отхвърля като недопустимо.

2. Качеството побеждава количеството.
Ако работите много, със сигурност ще попаднете на купувачи. Но какво търси купувачът? На първо място търси снимки на определена тема, на второ място – качествени фотографии. Една работа на професионално ниво може да бъде продадена по-добре, отколкото сто посредствени изображения. Ако искате да постигнете успех днес, трябва да намерите начин да съчетаете количество, качество и приложимост.

3. Не бъркай понятието „стока“ с „художествена галерия“.
Стоковата фотография не означава снимка, предназначена да виси на стената и да й се възхищаваме. Необходимо е да покажете предмети, мисли, идеи, но като елемент от дизайна и т.н. Фактът, че вашите приятели наистина възхищават на пейзажните ви фотографии не означава, че те ще бъдат търсени на фотобанката, дори и да бъдат приети там. На първо място трябва добре да разграничите понятията „художествена“ и „стокова“ фотография. Не се изживявайте като велик фотохудожник, а бъдете реалисти! Помнете, че се занимавате със стокова фотография, а не работите за художествена галерия. Истинските професионалисти умеят хармонично да съчетаят двата вида фотография и създават забележителни произведения.

4. Работи непрекъснато.
Дори и да не успеете да продадете в началото, не спирайте да снимате, в очакване на приходи. Продължавайте да работите и изпращайте във фотобанките нови и нови изображения. Трябва да предлагате много и качествени изображения, за да имате успех.

5. Не копирай, а бъди оригинален.
Търсете по ключова дума и сортирайте по популярност. Така ще намерите идеи, които обединяват тематичните хитове, но никога не копирайте! Копирането не може да остане скрито и само ще си създадете лошо име. Но ако имате оригинални идеи и ги реализирате, ще спечелите уважение и клиенти!

6. Обръщай внимание на миниатюрите.
Имайте предвид, че купувачът гледа умалените изображения и не ги отваря едно по едно. Едва когато намери нещо подходящо, отваря уголемения вариант. Ето защо снимката трябва да съдържа минимум детайли и идеята да е максимално ясна. Когато фотографиите са с по-малък размер, трябва да бъдат ярки и много лесно разбираеми и да създават впечатлението, че именно те са това, което клиентът търси.

7. Не смесвай понятията.
Вярно е, че всяка снимка има своя купувач, но по-добре е снимките ви да са оригинални, за да не чакате с години, докато ги продадете. Търсете начин да се отличите със своята работа и клиентите да изберат вас пред останалите.

8. Мисли с общи категории.
Ако на снимката искате да има лекар, постарайте се това да не бъде лекарят от местната Окръжна болница, изправен пред таблици и графики. Това трябва да бъде „просто един лекар“ без никакви имена на улици, номера на автомобили, лого на дрехи и т.н. Конкретизирането силно стеснява приложното поле на изображението и на неговото търсене. 

9. Бъди истински.
Не търсете фалшификации на снимката. Ако моделът на снимката се усмихва, усмивката трябва да е искрена, а не да е с подобна на усмивка изкривена гримаса. Ако в ръката си държи чаша шампанско, в чашата трябва да има именно шампанско. Ако в ръката си моделът държи ябълка, трябва да се вижда желанието да отхапе от нея. Трябва да накарате хората да вярват в снимките ви. Не всеки купувач ще забележите незначителни несъответствия, но аурата на фалша се вижда веднага.

10. Обменяй опит.
Сътрудничеството дава повече ползи, отколкото конфронтацията. Общувайте с колегите си, занимаващи се със стокова фотография. Статистиката показва, че в резултат на споделения опит стокърите увеличава своите продажби средно три пъти повече от средните. Има редица тънкости, които могат да се превърнат във ваше преимущество. А и както знаете, когато сте заедно с единомишленици, е по-лесно да защитите интересите си.