Историята на стоковата фотография започва през 60-те години. Нейната поява е свързана преди всичко с на големия брой слайдове, натрупали от частни колекционери, фотографи и агенции. Купувачът има избор и възможност да придобие фотографията на по-ниска цена, отколкото при снимка по поръчка. В началото снимките сабили предлагани като Rights-Managed, а понятието Royalty Free все още не е съществувало.

По какво обаче Rights-Managed се отличава от другите видове лицензи? Фотографииите Rights-Managed се характеризират с това, че на клиента се предоставят ограничени права за използването им – например, в рамките на определен период от време, за определен тираж и в някои видове продукти. Цената им зависи от тези и от други фактори. Преимуществото на тези изображения е, че ви позволява да разрешите или да забраните използването им от конкурентите. Фотоизображенията Rights-Managed разполагат с много повече средства за защита на правата на клиентите. Разполага се с информация за това от кой клиент е било закупено всяко едно от тях.

Royalty Free са изображения, които обикновено се използват при работа по неголеми рекламни проекти с малки бюджети, които не са високи, като илюстрации в корпоративни брошури, списания, доклади и уеб сайтове. Според лицензионния модел след като потребителят закупи цифровите изображения, може да ги използва за неопределен период от време, почти без никакви ограничения. Единственото ограничение за закупуване на такива изображения е лицензионното споразумение, което забранява препродажбата на изображението и използването му „с оскърбителни цели“. Снимките, които се продават с лиценз Royalty Free, могат да бъдат продадени поотделно или като тематични колекции на CD-DVD.

Колекциите формират фотобанки и ограничават избора на купувача. Цената на всяко изображение от колекцията на CD-DVD обикновено не превишава $5, а отделната снимка на Royalty Free струва десет пъти (или повече) по-скъпо. Тази тенденция на понижаване на цените на изображения води до появата на фотобанките.

Фотобанката с микроплащане представлява малка фотобанка, която плаща на авторите много ниски хонорари от продажбата на всяко Royalty Free изображение. Хонорарът на автора е между $0.2-1.5 и се дължи на ниската цена на снимката в банката – $01-02.

С появата микростоковите фотобанки в началото на XXI век може да се проследи една устойчива тенденция за намаляване на разходите на фотоизображенията. Много фотографи печелят на тези банки поради големия брой продадени изображения. Жалкото в случая е, че шедьоврите, които могат да бъдат продадени на добра цена и да получат признание, получават ниска оценка във фотобанките, а фотографите не винаги осъзнават,че на този пазар критерий за ценноста на техните фотографии е тяхната цена.