Въведете вашето потребителско име и парола, и кликнете върху „My Photos“. Отваря се страница, в горната част на която се предлага широка гама от начини на качване на изображенията:
Upload new file Upload new files with normal form.
Upload new file with Flash Upload new files using flash uploader
Upload new file by FTP Upload new files using FTP (препоръчително)

Качване чрез HTML форма
Изберете „Upload new file Upload new files with normal form“.
В отварящата се страница изберете „Number of files to upload“ и посочете съответната цифра от 1 до 5 в зависимост от броя на снимките, които искате да качите наведнъж. Под „Conditions of Use“ маркирайте всичко. Отдолу щракнете върху бутона „Преглед“ и посочете снимките от вашия компютър, които искате да качите. Изберете „Upload file“.

След като снимките са изтеглени на сървъра на сайта, ще се отвори страница със списък на вашите снимки. Кликнете върху синята стрелка Изображение и ще се отвори страница, която представя снимката. Ако името и описанието са били предварително попълени, тази информация автоматично ще се появи в съответните полета. Ако не, попълнете полетата „Name of photo“, „Description“.

Ключовите думи автоматично ще бъде автоматично поставени в левия прозорец, а като натиснете „add“, който автоматично ще се пренесат в десния прозорец. В десния прозорец можете да подредите думите, да ги повдигане по-горе или да ги свалите Освен това се препоръчва ключовите думи да са думи по реда на тяхното значение и да съответстват на снимката. Посочете в падащия списък страната, където е направена снимката и посочете директорията, в която да съхранява изображението.

В RELEASES изберете ОБЗОР и покажете релиза (ако е необходимо) и го свалете като кликнете върху Add. Ако тази версия вече е заредена, просто го посочете по-долу.

В „CHOOSE YOUR CONTRACT“ отговорете на четири въпроса:
1) посочете дали изображението е ексклузивно за Fotolia или не
2) дали продавате снимката заедно с изключителните права за нея
3) желаете ли да продадете снимката по разширен лиценз
4) съгласни ли сте в случай на отказ снимката да се постави в раздела за свободно изтегляне.

Препоръчително е отговорите да са както следва: NO, NO, YES, NO
По-долу се посочва цената на на снимката за електронна употреба, за печатна употреба, за разширен RF лиценз (ако на първия и на втория въпрос сте отговорили «да»), и след това цената за изключително продажба.
В долната част на страницата, отбележете „Click here to accept the conditions of the contract“ и кликнете върху „Submit“.

Снимките могат да се качат на сайта и чрез FTP. Въведете в адресната лента ftp://submit.fotolia.com. Ще се отвори прозорец, в който трябва да посочите „User“ и „Password“. В прозореца на браузъра намерете нужните файлове и ги качете по FTP. След като отидете на „My Photos“, кликнете върху синята стрелка и редактирайте описанието, както е описано по-горе за качването а едно изображение.

Fotolia плаща на фотографите чрез Pаypаl, MoneyBookers. В случай че в страната на фотографа тези разплащателни системи не са действащи, чрез договаряне се избират други способи за паричния превод. Плащането се извършва, когато сумата за превод достигне $50 (в този случай комисионната е $1, а при заплащане на повече от $50, е без комисионна).

За да поръчате паричен превод, отидете в раздела „My Credits“ и в долната част на страницата, кликнете върху „Transform credits into cash“. На страницата срещу „Conversion Method“ в падащото меню изберете Paypal или MoneyBookers, като се уверите, че указаният имейл съответства на този, който сте използвали, когато сте се регистрирали в Paypal или MoneyBookers и натиснете бутона „Convert“.
Не забравяйте, че преди да можете да изтеглите парите си, трябва да се регистрирате на една от посочените системи за плащания.