Продажбата на снимки и векторни изображения по интернет процъфтява все повече и се превръща в един все по-процъфтяващ бизнес. Независимо дали сте професионален фотограф или само любител, препоръчваме ви да се запознаете по-добре с всички аспекти на тази дейност и да започнете да продавате вашите снимки срещу добро заплащане. С тази дейност може да се занимава всеки, който разполага с дигитална камера, компютър и интернет, и малко свободно време.

Изучаването на техническите аспекти на фотографията е много важно и е от решаващо значение за това дали ще печелите добре или само ще си губите времето. Дори и в началото да нямате значителни постижения, не трябва да се обезкуражавате. Мнозина продават добре своите снимки, като използват специализираните сайтове за продажба на изображения и едновременно с това и своите лични сайтове. Ако решите да заложите само на личния си сайт, имайте предвид, че за да направите добри продажби, ще ви е необходимо много време и прекалени усилия. Много частни лица, организации, създатели на уеб сайтове и издатели, постоянно се нуждаят от качествени фотографии, така че те са редовни клиенти на сайтовете, предлагащи фотографии.

Преди да се заемете със съществената част, помислете добре за темата и изберете предмета, върху който ще съсредоточите вашата работа. Можете да се спрете на две теми и да ги смесите, като по този начин ще можете да направите по-специфични снимки. Добре е да работите по няколко теми едновременно.

Когато разполагате с известно количество добри снимки, най-доброто решение е да се обърнете към някой от сайтовете, занимаващи се с покупко-продажбата на стокова фотография. Ако някой от тези сайтове прояви интерес към вашата работа, ще започне да ви плаща процент за всяка ваша изтеглена снимка, всеки път, когато тя бъде изтеглена (имайте предвид, че снимките могат да бъдат изтегляни неограничен брой пъти).

Ето някои от фотобанките, където можете да предложите за продажба вашите изображения:

123rf
Alamy
BAPLA
Bigstockphoto
Canstockphoto
Depositphotos
Dreamstime
Fotolia
FotoMedia
Gettyimages
Istockphoto
Lori
Mostphotos
Photobox
PhotoExpress
FotoSearch
Photoshelter
Pixmac
Pressfoto
ProfImage
Rosfoto
Scanstockphoto
Scoopt
Shutterstock,
Totalliphotos
USPhotostock
Veer
Vivozoom
YAYmicro
ФотоСА
Zoonar