·Преценявайте добре какво и как снимате! Когато снимате дадена личност например, приближете се до нея толкова, че да запълни екрана ви. Ако става въпрос за група от хора, накарайте ги да се доближат един до друг или се отдалечете, така че да можете да обхванете цялата група. Много групови снимки, които са направени прекалено отдалече, не са добри, защото обектите са на заден план и изглеждат като точки. Шапките и слънчевите очила трябва да се избягват. Направете различни снимки на една и съща група, защото винаги ще има някой със затворени очи.

· Когато снимате пейзаж, мислено разделете сцената на три хоризонтални части и се опитайте да запазите линията на хоризонта в горната една трета (в случай, че се интересувате от преден план, например поляна с цветя или плаж). Ако снимате планината с красиви облаци в небето, оставете горните две трети за небето и на долната трета за планините. Опитайте се да представите хоризонталните и вертикалните обекти такива каквито са!

· Когато сте у дома, не забравяйте да зареждате редовно мобилния си телефон. Изглежда глупаво да се напомня, но твърде често се случва по време на снимки батерията му да е изтощена. Прехвърляйте направените снимки в уеб галерия или в компютъра си, за да освободите паметта на телефона. Ако се налага, увеличете паметта на телефона си.

· По време на пътувания се правят повече снимки и паметта на мобилния телефон се запълва по-бързо. В тези случаи има две разрешения – да потърсите фотоателие, където да прехвърлите снимките си на носител или да намерите компютър, за да прехвърлите изображенията (на него или в мрежата).

· Ако вашият мобилен видеотелефон не разполага с флаш и изглежда старомоден в сравнение с другите, не се отчайвайте. Можете да се снабдите със светкавица, която да се прикрепи към него или да се използва без да е прикрепена. телефон със стикер или държани отделно. 

· Samsung пусна своите мобилни телефони SCH-V770, които разполагат с камера със 7 мегапиксела, голям обем на паметта, ръководство на функции, автоматично фокусиране, широкоъгълен обектив, 3x оптично увеличение, 5х цифрово увеличение, MP3 и много други удобства.

· Старайте се обаче да не злоупотребявайте със средствата, които предоставя технологията. Не си позволявайте да снимате хора без тяхното съгласие, тъй като това е сериозно нарушение на неприкосновеността на личния живот и може да ви струва скъпо. Никога не правите снимки, докато шофирате!