Снимките, публикувани на страниците на списанието „National Geographic“, са направени, следвайки принципите на документалната фотография и фотожурналистиката. Този жанр на фотографията позволява да се разширят познанията за света през призмата на фотографията. Чрез фотографията, списанието разгръща пред очите ни историята на нашата планета и разглежда проблемите от човешка гледна точка. Човешката ръка е докоснала всеки аспект на нашето съществуване, затова е необходимо да се разгледа взаимодействието на човека с всичко – личността, културата, националността, езиковите групи и расите. В същото време обаче трябва да помислим за човешкото въздействие върху другите видове, обитаващи нашата планета, както и върху екологичните системи и как технологичните постижения на човечеството генерират многобройни токсични отпадъци.

Работата на фотографите на списанието се състои в това ежедневно да наблюдават основните процеси на живота. Те трябва да виждат, чувстват, да опознават реалността и да информират чрез своята работа. Важно е, че фотографът да сведе до минимум факторите, които могат да нарушат реалността на ситуацията.

Пред фотографите стои нелесната задача да балансира най-малко три задължения. Фотографът носи отговорност пред хората, които снима. Той трябва да запознае със събитията от живота с емоция, убеждение, честност и изключително техническо съвършенство. Но той има задължение и пред самия себе си. Той трябва да бъде организирана, концентриран, изпълнен със страст и енергия за всички пътуване по нареждане на издателя. Той няма право да пропуска съществените характеристики на темата, по която работи.

И най-важното е всеки фотограф да съчетава задълбочени познания на фотографски техники с индивидуално журналистическо виждане. Фотографите изследват основите на човешкия живот и предават своята история на читателя чрез визуален образ. Те са постоянно изучаване на света около тях, търсейки най-важните теми на нашето време. Обикновено това са фотографи с 5-10-годишният опит, които са работили сред дивата природа и са снимали морския живот, природата и т.н. Всяка задача е предшествана от дълъг подготвителен период, през който фотографът трябва да разчита на себе си. Той планира и избира какво да снима, работейки по около 18 часа на ден, много дни в седмицата. Получаването на разрешение за достъп до предмети или хора е от съществено значение за успеха на неговата работа. Понякога най-трудната част от работата е именно достъпът.

National Geographic е списание, известено главно със снимките си в областта на екологията, природните науки и физическата география. През последните три десетилетия то се обърна към по-модерния стил – на репортажа, занимавайки се с геополитически проблеми. Този жанр изисква балансирано отразяване на реалността. Снимките са и остават исторически документ. Те отразяват действителността, но притежават и емоционален заряд, тъй като отразяват крехката връзка между фотографа и хората, които той снима. Сътрудничеството между тях се основава на доверие и въз основа на това той успява да улови най-интимните моменти от живота на историята герои. Това сътрудничество възниква както при снимането на диви животни, така и когато се работи по улиците големите градове. Фотографът разполага само с няколко секунди преди да улови тези моменти. Той трябва да бъде на точното място в точното време. Професията е изключително привлекателна, тъй като обхваща дълбоката страст към изучаването на човешкия живот в цялата му сложност и нестабилност.