Фотографията като наука е доста своеобразна и сложна. За начинаещия фотограф често не е лесно да се създаде добри снимки. Съществуват различни причини, но ако следвате няколко основни правила, можете да постигнете отлични резултати.
Много от професионалните фотографи правят забележителни снимки, но използват специално оборудване.

Като начинаещи фотографи трябва да придобиете увереност. Не се страхувайте да снимате, дори и да не сте убедени, че обектът е особено интересен. Помнете, че с всеки кадър, натрупвате опит. Липсата на увереност често е пречка за начинаещите фотографи. Ако се страмувате да използвате камерата навсякъде и по всяко време, ще трябва да чакате прекалено дълго, преди да направите интересни снимки. Гледайте наоколо! За истинския фотограф няма разлика къде се намира, защото той умее да открива интересни нюанси във всичко – дърветата, лентата на пътното платно, дори уличните табели и маслените петна…


Същевременно обаче начинаещият фотограф трябва да работи върху развитието на своя вкус. Няма шаблони, които да определят дали една снимка ще стане шедьовър или не. Всеки отделен човек следва своите мисли и чувства и според своя вкус създава лично творчество, което води до голямото разнообразие. Това обаче съвсем не означава, че не съществуват естетически норми за фотоизображенията. Художественият вкус може и трябва да се развие. За това е необходимо да се запознаете с работите на известните фотографи. От голяма полза ще ви бъде да изучавате и другите направления в изкуството – скулптура, живопис и т. н. Стремете се да откриете смисъла, който авторът е искал да вложи и определете неговата идея. Гледайте на творбите така, като че ли са били създадени от вас самите. Ако успеете да видите прекрасното в изкуството, това ще ви помогне много да правите по-качествени фотографии.