Различната светлина може да бъде от решаващо значение за това, дали една фотография ще е сполучлива или не. Тя може да определи настроението и цялостното усещане, което дава снимката, затова някои я наричат „атмосферата“ на това, което се фотографира. Когато търсите ситуации за снимане, съобразявайте се със светлината, за да получите отличен резултат и преди всичко се научете как да разпознавате и как да използвате различното осветление.

Светлината може да идва от различни източници – от слънцето, от изкуствено осветление, от фаровете на колите и от витрините нощем, от светкавицата на апарата ви и т.н. Но без съмнение най-добрият източник на светлина е слънцето. Ще получите отлично качество, ако снимате рано сутрин или привечер, когато слънцето не е прекалено силно. Единственият недостатък на тази светлина е, че не може да се контролира и поради тази причина трябва да използвате във ваша полза факторът време и възможностите да снимате от различни ъгли.

Независимо обаче по кое време на деня или през кой сезон снимате, някои обекти никога няма да бъдат осветени както вие искате. В много от случаите светкавицата е в състояние да изсветли някои от засенчените области и да подобри баланса. Ако искате да постигнете максимално добри резултати, препоръчително е да експериментирате много.

По своята същност светлината е много по-сложна и по-непостоянна, отколкото човек може да си представи. Когато снимате в закрито помещение, имайте предвид, че цветът на светлината (спектралния й състав), не може да бъде определен „на око“. Изкуствената светлина създава погрешно впечатление, тъй като зеницата се разширява и пропуска повече светлина.