За мнозина фотографията е само хоби, нещо, с което се занимават през свободното си време. Но замисляли ли сте се да печелите от вашето хоби? Възможността да получавате пасивен доход, без да полагате много усилия, звучи много привлекателно.

Стоковите снимки, направени от любители, са се превърнали в огромен бизнес в интернет. Миналата година, един такъв сайт, наречен iStockPhoto, изплати на фотографи зашеметяващите 20,9 милиона долара за авторски и лицензионни възнаграждения. Изненадващо е, че повечето хора нямат дори представа, че могат да правят пари от своите снимки. iStockPhoto наскоро направи проучване сред 1000 души и се оказа, че едва една четвърт от тях чували за стоковата фотография.

iStockPhoto е само едно от многото места, където можете да качите вашите снимки и да започнете да печелите пари. Много от изброените по-долу сайтове, разполагат с милиони снимки от хиляди фотографи и имат милиони клиенти които си плащат, за притежават изображенията на сайта. Сайтът плаща 20-40% на цени, вариращи от $ 1 до $ 20 (за снимки). Заплащането е много по-високо, ако им предложите изключителни права върху работата си. Тук можете да продавате също видео, илюстрации, аудио. На сайта има над 3.5 милиона снимки.

BigStockPhoto плаща от 50 цента до $ 3,00 за изтегляне на дадено изображение, и до $ 60 на изтегляне за „Специални лицензирани“ продажби. Сайтът добавя около 2000 снимки на ден.

Dreamstime разполага с 3,6 милиона снимки от 44 хиляди фотографи. Сайтът плаща от 35 цента до $ 8,40 на изображение, с изключителните права, както и допълнителни изплащания за специални права (като например използването за печат). Приема и предлага илюстрации и плаща допълнително за продажби на RAW и векторни изображения.

Shutterstock разполага с 4,4 милиона изображения от 116 хиляди фотографи. Продажбите са на абонамент, а заплащането 25 цента на изтегляне. Също така съществува система, при която печелите по 3 цента на снимка, продадена от фотограф, който сте препоръчали. Предлагат се илюстрации и видео.