Istockphoto
За да започнете да предлагате вашите снимки на Istockphoto, трябва да издържите приемен изпит, за който се изискват три авторски снимки, но има и теоретична част. Ексклузивността е по желание. Фотоборсата приема фотоизображения, рисунки, 3D, векторни изображения, компютърна графика, флаш, видео и аудио. Минималният размер на приеманите изображения е 1600×1200 пиксела. Лицензирането е sRF и extRF. Снимките се купуват и продават на бройка.

Цената на изображенията за покупателите е както следва – за sRF от $1 до $20 от цената за фото, а за extRF – до $100. Цената зависи от размера и варира от $ 1 (такса 20 цента) за 600×800 до $ 20 ($ 4 такса. Цени за разширен лиценз RF са най-високите в отрасъла и в някои случаи могат да достигнат до $ 500. Размерът на хонорарите на фотографите варира от 20% до 40%, в зависимост от ексклузивността и от позицията на фотографа. Плащането се извършва след достигането на $ 100 чрез Paypal или moneybookers.

За мнозина тази фотобанка се явява най-добрата. Предоставянето на ексклузивни права върху изображенията, води до значително увеличаване на хонорарите на фотографите. Колкото до недостатъците на Istockphoto трябва да се посочи, че предлага най-ниските хонорари и има изключителна неприязън към компютърната обработка на оригиналите, включително за потискане на шума.

Dreamstime приема снимки, рисунки и компютърна графика във формат JPGх, но след приемен изпит, на който трябва да представи. Доста лоялни фотобанка за по-неопитните фотографи. Позволява да правите корекции на по-рано отхвърлени от банката снимки и след отстраняване на дефекти, приема да ги разгледа отново. Плащат от 50 цента до 1 долар от продажната цена. Ако изображението се продава добре (над 100 пъти), тогава заплащат за него малко повече. Размер на хонорара – до 50% Получавате повече, ако продавате снимката само чрез тях. Плащането се извършва когато сумата на баланса ви е над $ 100. Разплащането се извършва чрез банков чек, PayPal или Moneybookers.

123rf е фотобанка, която напоследък набира все повече скорост и си струва вниманието. Фото, рисунки, 3D, векторни изображения. Приемат почти всеки достоен материал и плащат от 22 цента до долар, в зависимост от вида и размера на снимката. Можете да получите парите си с чек, PayPal или Moneybookers, когато по сметката си съберете минимум $ 100. Плащането се извършва в края на всеки месец.

Няма ексклузивност на изображенията, а лицензите са както следва: sRF-месечен абонамент, който е $89 – $199 (5-20 фотографии на ден) и sRF – на парче, по $1-$3 за фотография, extRF – $999 за фотография.

BigStockPhoto е друга фотобанка, която е сравнително малка (но доста добра). Не много
придирчиви към снимките, които приемат. За да предлагате снимки на нея, трябва да преминете тест. Лицензите са sRF и extRF. Приемат се фотографии, рисунки, 3D и векторни изображения, като минималният размер е 800 пиксела по по-късата страна. За закупуване на изображения цените са както следва: за sRF – $1 за фотография, extRF – от $15 до $120. Заплащането на фотографите: за sRF – $1, а за extRF – до $60, като хонорарите се изплащат след достигането на $50 с чек, PayPal или Moneybookers.

Фотобанка Лори
За да предложите вашите фотографии на тази фотобанка, няма нужда да преминете „приемен изпит“. Предлагат се следните видове лицензи – ограничен, разширен, за външна реклама, видео и за частни цели.

Фотобанката приема и предлага фотографии, рисунки, 3D. Изображенията трябва да са с минимален размер от 2-х мегапиксела.

Цените за купувачите са следните:
При закупуване на изображения за нетърговско ползване, трябва да заплатите от 40 до 22 000 рубли, а ако ще използвате изображението с търговска цел, то ще ви струва от 400 до 6700 рубли. Размерът на хонорарите е от 10 до 3350 рубли. Хонорарите се изплащат чрез банков или пощенски превод. Минималната сума за превод е 500 рубли.

Фотобанка Rosfoto
Има приемен изпит, за който се изискват 10 снимки, и подборът е много строг. Фотографите не са ексклузивни, но се предоставя се ексклузивност по желание за отделни снимки. Лицензиране: RM и extRF. Приемат се снимки от 2500 пиксела по дългата страна. Цената на изображенията варира в зависимост от снимките от десетки до стотици долари. Комисионната на фотографа е 50%. Плащането се извършва чрез банков превод по сметка, веднага след всяка продажба. Приемат се само снимки, които не са с под 2500 пиксела по дължината. Заради високите изисквания в тази агенция получаването на възможност за предлагане на свои снимки става все по-трудно.

Като недостатък може да се посочи сравнително дълият процес за предоставяне на снимките. След изпращането им те се подлагат на първи преглед (трябва да са с висока резолюция), а след това се изискват на диск, тъй като не се приемат онлайн изображения. Отказите не се коментират. Въпреки високите цени, фотографите печелят сравнително малко, ако се съди по неофициални анкети и мнения за стотици снимки, тъй като от стотици публикувани там снимки, се правят едва няколко продажби годишно. Купувачите трябва да заплатят от $25 до $500 за снимка.

Shutterstock
За да предлагате свои изображения на Shutterstock, е необходимо да издържите „приемен изпит“. Изискват се десет висококачествени авторски изображения, които ще бъдат оценени, и ако 7 или повече от тях бъдат одобрени, ще станете член на фотобанката. Когато преминете изпита, можете да изпращате снимки, рисунки, 3D, векторни изображения и видео в неограничено количество. Ако не успеете да преминете издържите изпита първия път, можете да опитате отново след 30 дни, представяйки други 10 изображения. Не е необходимо да правите повторна регистрация.

Когато се подготвяте за изпита, имайте предвид, че относно изпратените снимки не съществуват ограничения. Не изпращайте увеличени изображения, защото по този начин недостатъците им ще изглеждат по-сериозни. Убедете се, че на пълно увеличение (200%) не се вижда прах, шум, артефакти и хроматична аберация. Не поставяйте рамки!Въвеждайте само основните ключови думи (десет).

Минималният размер на снимките е 4 MP. Лицензите са sRF, extRF и не се предоставят изключителни права върху изображенията. В случай, че бъдете одобрени, ще станете сътрудници на фотобанката и ще получавате по $0.25-$28.00 за всяко изтеглено изображение. Размерът на хонорара за sRF е 25-38 цента, а за extRF – $28. Можете да получите парите си, когато по сметката ви в Shutterstock съберете най-малко $ 75. Заплащането се извършва веднъж месечно чрез Paypal или Moneybookers. Ако закриете профила си преди приходите ви да достигнат минимум, ще изгубите тези доходи. Изплащането по подразбиране е $ 100, но ако искате, можете промените тази цифра на $ 75 (в профила си на сайта).

Съгласно изискването за нови сътрудници, изображенията трябва да са 4.0MP. За размера на снимките няма максимално ограничение, но илюстрациите не могат да надвишават 25MP. За да определите размера на пикселите в едно изображение, умножете ширината по дължината. Например снимка, която е 2400×1800, е общо 4,32 милиона пиксела и това означава, че тя е валидна, но снимка, която е 1000×1600, дава 1,6 милиона пиксела, което е по-малко от минималния размер за изискването за нови сътрудници.

За закупуване на изображения от Shutterstock е необходимо да си направите месечен абонамент sRF, който ще ви струва $249 и ви дава правото да изтегляте по 25 снимки (или други изображения) на ден. Ако изберете абонаментът extRF, цената му е $1699.

Използваните съкращения за лицензите:
sRF — стандартнен лиценз роялти фрий
extRF — разширен роялти фрий
RM – Rights Managed